- Vad är en hälsosam miljö enligt dig?
- Vad är det stora hotet för miljön i de olika partnerländerna? Finns det någon lösning? Vad kan näringslivet göra? Vad kan du göra som privatperson?
- Hur tror du att miljön kommer att se ut i Europa år 2050?
En hälsosam miljö enligt mig är människans omgivning och naturen som vi är beroende av. En hälsosam miljö för mig är en koldioxid fri värld, ren omgivning, naturvänlig elproduktion och inte bara statens satsningar på mindre koldioxidutsläpp utan medborgarnas hänsyn. Tar vi hänsyn och uppskattar vår omgivning kommer vår miljö att vara mer hälsosam och både vi människor och djur kommer då att kunna leva under bättre omständigheter. Eftersom miljön påverkar människans hälsa så tycker jag att en hälsosam miljö i världen är mycket viktig för oss människor.
2. Det finns flera stora hot för miljön i våra partnerländer, som t.ex. Koldioxidutsläpp, elproduktion, icke återvinning och fabriksutsläpp.
I Turkiet är inte koldioxidutsläppet en aktuell miljöfråga, men däremot är fabriksutsläpp ganska aktuell och man försöker finna lösningar, dock går det mycket segt eftersom landet anser att dem har andra problem att ta itu med. Dessa fabrikutsläpp förstör inte bara luften utan påverkar dessutom haven, sjöarna och floderna negativt, på det sättet att skräpet från fabrikerna släpps ut i haven. Men i Sverige så är det emot miljölagarna alltså förbjudet att släppa ut skräp från fabriken ut i havet. Istället så ”rengör” det skräpet och sedan sorterar man de i olika ”container” och sedan slänger dem de på ett miljövänligt sätt. Forskningarna visar att utsläppen är mer än vanligt i Turkiet.
Danmark, Belgien, Tyskland och Sverige är mer engagerade i denna miljöfråga än Turkiet. Det kan bero på att Turkiet inte är med i EU än. EU har en viktig roll i klimatfrågan, och satsar på förbättringar för miljön genom organisationer som Greenpeace. Turkiet är med i FN, och FN:s klimatpanel fick Nobels fredpris 2007. Varje medlemsland måste anpassa sig efter FN:s regler och Turkiet har försökt men ännu inte uppnått kraven, detta får mig att undra om hur det skulle se ut i Turkiet ifall dem inte ens skulle försöka hitta en lösning för att hindra dem farliga utsläppen. Vi borde vara tacksamma för att den nya regeringen tar situationen på allvar vilket den gamla inte gjorde. Turkiets nya statsminister har hindrat fabrik utsläppet i Istanbul, och nu arbetar han för andra ställen. De försöker alltså göra så som Sverige gör, ”ta farliga ämnen från skräpet och sortera all skräp i container”. Ifall det är samma regering framöver så kommer vi se Turkiet som Sverige snart, för de blir förbättringar för varje dag som går. De försöker uppnå EU:s mål och försöker anpassa sig till partnerländerna.
Stockholm blev även utvald till ”grönaste staden” med 3,6 procents koldioxidutsläpp, men deras mål är att släppa ut 3procent.
Människor arbetar för att hitta lösningar, och det finns tillräckligt med lösningar. Sverige är nog det landet som kämpar mest i Europa. De har tillexempel börjat med "Stockholmsförsöket". Syftet var att minska trängseln, öka framkomligheten och förbättra miljön. Människor tyckte att det blev för dyrt att t.ex. ta bilen till jobbet eftersom de under samma dag fick betala minst 10 kr för att åka in till Stockholm central, och sedan några hundra kronor för bensin samt minst 10 kr igen för att åka ut från Stockholm central. Detta blev för dyrt och därför föredrar människor idag att åka kommunalt istället. Därför så blev det lyckat med det så kallade "Stockholmsförsöket", och då började man släppa ut mindre koldioxid. Så nu tar man ”trängselskatt” från människor som åker in till Stockholm central, man ska nu börja med ”trängselskatt” i Göteborg också för detta var ett bra förslag och de gör så att man släpper ut mindre koldioxid. Turkiet har börjat med att ta avgift varje gång man åker via bron i Istanbul, de tar avgift för att minska trafiken, olyckor och ”utsläppet”.
Man har även börjat fundera på att omvandla avverkningsrester från skogen, t.ex. grenar, stubbar, rötter och toppar till flytande bränsle. Forskningarna pågår.
På vilket sätt kan vi förändra elproduktionen?
Från början var elbolaget Fortum störst i Sverige och hade många kunder. Med tiden skapades nya företag med bättre idéer och rimliga priser som hade i avsikt att förminska utsläppet av koldioxid.
Energi är något som många omvandlar till andra energiformer. Man kan inte tillverka ny energi, men däremot är det möjligt att omvandla energi som redan finns till andra energiformer och det är många bolag idag som gör det. Det finns flödande energikällor t.ex. sol. Den bildar även vind, t.ex. energin i solstrålningen. ”Solstrålningen ger upphov till temperaturskillnader, vilket är den största orsaken till att vind uppstår”. Därför är vindkraften en av de snabb växande energiformerna i världen, den är förnybar och helt utsläppsfri. Många elbolag satsar på vindkraft, Fortum är en utav de. För de tycker att vindkraft utvecklas hela tiden, även när det gäller tekniken. De har lång erfarenhet av vindproduktion.
I Sverige så ser man vindkraft som en viktig del i ett långsiktigt arbete med att utveckla, rena och förnybara energikällor. I Turkiet använder man antracit/kol och det släpper ut mycket koldioxid. Medborgarna som har det bra ekonomiskt, använder naturgas som släpper ut hälften så mycket koldioxid som antracit/kol gör.
Men Turkiet satsar inte på förnybara energikällor utan de satsar på lagrade energikällor alltså icke förnybara. De satsar på energikällor som har bildats under lång tid i jorden, alltså fossila energikällor och de består av kolföreningar av rester från växter och djur och har bildats under lång tid. Nackdelen med fossilt bränsle är att de kommer ta slut en dag, antingen återbildas det mycket långsamt eller inte alls.
Återvinning
I Sverige återvinner vi nästan allting, vi svenskar tar hänsyn till sopsortering och idag finns det miljöstugor i varenda gård. Det mest aktuella idag är att panta burkar och flaskor. I Turkiet har nog folket inte ens en aning om att man kan återvinna burkar eller plastflaskor. Staten har inte informerat människor om att en sådan möjlighet finns, dock tror jag att det finns enstaka utbildade som känner till detta men inte vet vart de ska vända sig till.
Jag tror nog att Sverige är de landet som arbetar mest för miljön, vi läser en massa om andra EU länder, grannländer men de kan inte slå Sverige.
Näringslivets roll
I Sverige finns det organisationer och föreningar som tar miljön på allvar och försöker komma med lösningar. I varje parti finns det en grupp som tar hänsyn till miljöfrågor och kommer med förslag till riksdagen. Om riksdagsledamöterna kommer överens om att förslagen är vidkommande, utförs idéerna. Alla partier i Sverige satsar på miljön, det finns inget parti som undviker miljön för det är en viktig punkt för alla människor. Därför så vet människan vilken parti som är bra, och därför röstar man på det parti som tänker bäst.
Det människan kan göra är att, hantera sina sopor/skräp genom att använda soptunnan, miljöstugan, papperskorg osv. Använda miljöbil. Panta, spara el, vatten mm.
3. Hur tror du att miljön kommer att se ut i Europa år 2050?
Världen utvecklas för varje dag som går. Det blir bara bättre, människor arbetar för miljön, ekonomin, samhället mm. Jag hör bara ”gröna idéer varje dag” för nu börjar man satsa på ”gröna idéer” andra idéer som förstör landet tar man inte på allvar längre. De kommer nog att börja med ”trängselskatt” i många länder för att minska utsläppet. Elbilar kommer att vara de vanligaste bilarna (istället för bensin drivna bilar). Man satsar på vindkraft just nu, och jag tror att man fortfarande skulle göra det år 2050. Turkiet skulle upptäcka vindkraft samt kärnkraft, och det skulle även förbättra klimatet i Istanbul (eftersom det bara är fukt där). Kärnkraft skulle vara ganska populärt under år 2050, eftersom kärnkraft är fri från koldioxidutsläpp och den spelar en central roll vid motverkandet av klimatförändringen.
Jag tror på att man kommer hitta flera olika energier, t.ex. Saltvattenkraft, som möter upp vatten med olika saltinnehåll och därefter uppstår det ett så kallat ”osmotiskt tryck”. Idén är att använda detta tryck med hjälp av särskild teknik, för att producera el. Ett annat exempel på energi är tidvattenkraft som innebär att: månens och solens dragningskraft skapar tidvattenströmmar, tekniken bygger på samma princip som för vindkraft fast vänd upp och ner. T.ex. att rotorblad i vattnet driver turbiner som i sin tur genererar el. Jag tror att världen utvecklas varje sekund, för man hittar en massa varje dag för man har tillräckligt med material och därför så testar man saker varje dag. Därför så kommer världen att se mycket bättre och väl utvecklad ut år 2050.
Källor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Vindkraft
http://www.1bilgi.com/maden/5450/turkiye-8217-de-enerji-kaynaklari-ve-kullanimi.html
http://www.bilgiustam.com/turkiyede-enerji-kaynaklari/
http://www.stockholmsforsoket.se/
mycket bra förståelse och sammanfattning
ReplyDeleteMen om vi tar bort koldioxiden dör växterna och då försvinner syret och då försvinner alla djur
ReplyDelete